Menu

Vineum

Beoordeling
[starratingmulti id="1" element_stars="heren-dineren"]

Samen met Vriend J (die al een aardige ouwe bekende begint te worden) lopen de Heren het statige pand aan de Eendrachtsweg binnen. Hoge plafonds, witte muren met prachtige spiegels en fris, modern meubilair. In de open keuken is men al lekker druk in de weer; de bediening loopt af en aan met flessen en borden.

‘Hoewel het hier om de wijn gaat, ben ik toch ook erg benieuwd naar de gerechten,’ lacht Heer A vanonder zijn baard. ‘Begrijp me niet verkeerd, ben gek op een goed glas, maar op het bord moet het wel gewoon kloppen.’
‘Ik drink thuis eigenlijk alleen maar Norton,’ grijnst Vriend J ietwat beschaamd. ‘Ga ik hier nieuwe ervaringen op doen op wijngebied?’
‘Kerel, er zal hier vast een wereld voor je open gaan!’ glimlacht Heer Z. ‘Aan ons de schone taak om je kennis te laten maken met wat van onze favorieten.’
‘Juist, kom maar op met die wijnkaart!’ wuift Heer A enthousiast naar de bediening.

In overleg met de gastheer, besluiten de culinaire vrienden te gaan voor een ietwat aangepast vier-gangen-menu, zodat het eten beter bij de uitgekozen wijnen aansluit: een witte en een rode Bourgogne. Wat betreft de Heren komt uit dit Franse wijngebied wellicht wel het goddelijkste nectar ter wereld.

‘Zo!’ roept Vriend J met rode konen. ‘Te gek!’

‘En nu komt straks die rode Bourgogne,’ wrijft Heer Z zich in de handen. ‘Daar gaan we es uitgebreid van genieten.’
‘Denk dat ie sneller op is dan we willen,’ zegt Heer A met een olijke blik, terwijl hij Vriend J een klap op de schouders geeft.
‘Ben benieuwd,’ lacht deze op zijn beurt.

De pinot noir wordt geschonken, terwijl de derde gang op tafel verschijnt: een krokant gebakken kalfszwezerik met artisjok en lauwwarme aardappelvinaigrette. Wederom zijn wijn en schotel perfect met elkaar in balans. Top!

‘We hadden het niet beter uit kunnen zoeken,’ glundert Heer Z. ‘Echt goede raad van de sommelier ook.’
‘Zo, dit is echt wel andere koek dan dat Argentijnse spul,’ zegt Vriend J blij verrast. ‘Da’s ook lekker, maar dit is echt een hele andere divisie.’

En dat blijkt ook bij het nagerecht. Terwijl Heer Z en Vriend J genieten van een kaasplank met een sappige Madeira, snoept Heer A van een superlekker citroentaartje met aardbei en daarbij een frisse Moscato d’Asti.

‘Man, man, man, wanneer gaan we weer op deze manier uit eten?’ glundert Vriend J, duidelijk de smaak te pakken.
‘Dat kan niet snel genoeg zijn,’ zegt Heer A met een knipoog.
‘Ik stel voor dat we biefstuk gaan eten bij de Argentijn,’ grapt Heer Z. ‘Met zo’n sappig glas…’
‘Ik hoor het alweer,’ valt Vriend J lachend in de rede. ‘Ik ga op wijncursus.’
‘Of gewoon vaak bij Vineum eten, dan leer je ook veel,’ zeggen beide Heren wijselijk, en daar is geen woord van gelogen.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone