Menu

De Heeren van Harinxma

Beoordeling
[starratingmulti id="1" element_stars="heren-dineren"]

Friesland… het heeft een tijdje geduurd, maar uiteindelijk hebben ook de Heren de stoute schoenen aangetrokken om dit prachtig stukje Nederland te betreden voor een gastronomisch avontuur. En waar beter te beginnen dan bij het magistrale landgoed Lauswolt, met restaurant de Heeren van Harinxma, waar de vriendelijke Marc van Gulick met veel enthousiasme de scepter zwaait en chef Bisschop de keuken met strakke hand bestuurt? Ons culinair koppel wist dat ook niet, dus op naar de Heeren in Beetsterzwaag! 

Na een kleine twee uur in de bolide is daar plots het prachtige landgoed waar de Friese culinaire ontdekkingsreis gaat plaatsvinden. Een prachtig landhuis met aangrenzend een imposante golfbaan. Liefhebbers van dit spel kunnen hier zeker op zeer professionele wijze hun vaardigheden met de clubs beproeven. Alles ligt er keurig onderhouden bij.

Wat meteen opvalt bij aankomst is het zeer hartelijke welkom bij ingang en receptie. Het plezier dat de mensen in hun vak hebben, straalt er vanaf! Dat hebben de Heren wel eens heel anders meegemaakt. Helemaal in hun nopjes, mede door de prachtige kamers, gaan de Heren aan de koffie met suikerbrood; Fries suikerbrood natuurlijk.

‘Wat een mooie zaak,’ knort Heer A genoeglijk van zijn beboterde brood happend.
‘En heb je die restaurantzaal gezien,’ grijnst Heer Z. ‘Wat een prachtige plek met van die klassieke, hoge plafonds.’
‘Als het op het bord ook maar mooi is,’ mompelt Heer A.
‘Niet kniezen, kerel,’ lacht Heer Z. ‘Ze hebben niet voor niets vorig jaar een Michelinster ontvangen.’
‘Ik hou al op! Ik hou al op!’ glimlacht Heer A.

En dat is maar goed ook, want vanaf het moment dat de Heren aan tafel gaan, is het genieten van begin tot eind. Na wat knabbels met een fijn glas champagne wordt er gestart met een voortreffelijke waddenoester met gember. Oef, wat slurpt dat lekker weg. De eerste volwaardige gang bestaat uit zalm met aardpeer en champagnedressing; een delicate start, heerlijk met een bloemige Riesling uit de Elzas.

‘Lekkere start hoor,’ knikt Heer Z goedkeurend.
‘Nu mogen ze van mij echt gaan knallen met smaak,’ gooit Heer A op tafel. ‘Was heerlijk licht om mee te beginnen, maar nu wil ik weggeblazen worden.’
‘Wilt u ons alstublieft naar de keuken volgen?’ lachen gastheren en sommeliers Almar Wessels en Vladimir Sar ons tweetal glunderend tegemoet. Ietwat overbluft volgen onze smulpapen de mannen naar de keuken, alwaar er een prachtig tafeltje, met uitzicht op de pas, gedekt staat. Marc van Gulick zelf staat er met brede glimlach naast: ‘We proberen iedereen die een gastronomisch arrangement heeft een gang in de keuken te serveren. We willen echt een extra beleving bieden. Gaat u zitten en geniet!’

‘Te gek!’ brullen de Heren in koor. Met veel plezier bekijken ze hoe de witte brigade vlug en geordend aan het werk is, om vervolgens alles te laten afmaken en keuren door chef Bisschop, die vervolgens een prachtig bordje met kabeljauw, Amsterdamse ui, aardappel en boerenkool op tafel zet. Een prachtige combinatie van zachte vis, subtiele zuren en frisse bitterheid. Top!

‘Jammer dat we na die ene gang weer terug naar de restaurantzaal moesten,’ zegt Heer Z door zijn baard wrijvend.
‘Zeker,’ stemt Heer A hiermee in. ‘Had de hele avond wel in die keuken kunnen verpozen. Erg leuk en zeer zeker weggeblazen, ook op het bord.’

Maar gelukkig voor de Heren blijft het in de eetzaal ook goed toeven, want de volgende gang is zwezerik met macadamia; bam wat een smaak! Hetzelfde geldt voor de volgende gang van varkenswang, biet en een saus van madeira. Volle, rijke smaken die perfect samen gaan met de krachtige Italiaanse wijnen in het glas. Die Friezen weten wat ze moeten schenken.

De avond wordt afgesloten met een fris pre-dessert van citrusvruchten en een mooi nagerecht met witte chocolade, veenbes en rozen. Niet te zwaar en erg smaakvol. Uiteraard nemen de Heren nog koffie met wat lekkers; want hoe langer aan tafel, hoe beter!

‘Wat een fijne plek,’ zegt Heer A, knabbelend aan een chocolaatje.
‘Hier komen we terug,’ knikt Heer Z tevree.
‘Fryslan boppe!’

Conclusie: Fijne mensen, hele goede service, prachtige plek, superwijn en top op het bord. Zo kan het verblijf bij de Lauswolt en de Heeren van Harinxma wel samengevat worden. Zelfs van het ontbijt maken ze een feestje met een goed glas champagne. Is dan alles helemaal perfect? Nou goed, misschien soms wat te zout of net wat te vet op het bord. Maar echt een kniesoor die hier over valt. Allemaal naar Friesland mensen; grote klasse!

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone