Menu

De Gieser Wildeman

Beoordeling
[starratingmulti id="1" element_stars="heren-dineren"]

Amsterdam, Rotterdam… er ontwikkelt zich erg veel op gastronomisch vlak in Neerlands grootstedelijk gebied, maar wie denkt dat er buiten de Randstad niets gebeurt, heeft het mis. Zo bevinden de enige twee Nederlandse zaken met drie Michelinsterren zich bijvoorbeeld in Overijssel en Gelderland. En dat is niet voor niets. Wie echt wil ontdekken wat er gaande is binnen de Nederlandse culinaire wereld, zal toch echt de provincie in moeten. Menig urban foodie zal griezelen bij de gedachte alleen al. Gelukkig hebben de Heren daar geen last van. Met veel plezier reizen ze de binnenlanden van ons kikkerland in, op zoek naar de fijnste plekjes. Een voorbeeld? Nou, de Gieser Wildeman in Noordeloos bijvoorbeeld!

Het etablissement van wijnmeester Danny Dwarswaard en meesterkok René Tichelaar bevindt zich in een prachtig boerderijpand in de rustige Alblasserwaard. Op enkele kilometers vanaf de snelweg die Breda met Utrecht verbindt, vertonen ze bijna iedere avond hun kunsten op het vlak van gastvrijheid, wijn en koken op niveau. De Heren besluiten er, net voor Pasen, met de dames aan tafel te schuiven.

‘Wat een fijne, moderne inrichting,’ zegt Mevrouw K, goedkeurend. ‘En dat terwijl het pand aan de buitenkant zo’n mooie klassieke boerderij-uitstraling heeft.’
‘Lekker licht hierbinnen, inderdaad. En die stoelen zitten heerlijk,’ lacht Mevrouw Z, ook duidelijk in haar nopjes.
‘Hier wordt al jaren op hoog niveau gastvrijheid bedreven,’ bromt Heer Z met vrolijke grijns.
‘Laat het feest maar beginnen,’ zegt Heer A met een olijke blik op de gastheer, die al met een fles bubbels in de weer is.
‘Als ze maar wel kaas hebben!’ brullen beide dames in koor.

De stijl van chef Tichelaar is wars van fratsen en moleculair gedoe. Het draait bij hem vooral om klassieke bereidingen en smaak. Heel veel smaak! Dat begint al bij de amuse van andijvie en bacon. Ook de krokantjes van biet en makreel knallen door je mond. En dat is nog maar het begin, want de eerste echte gang van kreeft, ganzenlever, avocado, tomaat, grapefruit en radijs biedt een prachtig palet, zowel wat betreft opmaak als smaakbeleving; vooral de tomaat. Wow!

‘Wat een intense smaken,’ gromt Heer A, enthousiast.
‘Kunnen ze in de grote stad nog een puntje aan zuigen,’ lacht Heer Z. ‘Ben benieuwd wat er nog meer op tafel komt.’

Dat wordt al snel duidelijk. Een fantastisch vegetarisch gerecht met geroosterde groene asperge, Parmezaanse kaas en truffel; prachtige structuur, moderne opmaak en de terechte hoofdrol voor deze supergroente. Daarna een mooi stuk tarbot met artisjok en tomaat, waarna het hoofdgerecht, afwisselend boerderijhoen of Black Angus met schorseneer, kumquat en daslook, wordt geserveerd. Uiteraard, tot groot genoegen van de dames, is er ook nog kaas, met gelukkig veel kazen uit de streek zelf. Als dessert, hoe kan het ook anders, Gieser Wildemannetjes met spijs van pistache, chocolade, perenstroop en ijs van tonkabonen.

‘Eten op het platteland of in de grote stad?’ vraagt Heer A aan het gezelschap als de laatste lege borden van tafel zijn gehaald.
‘Het heeft allebei wel wat,’ stelt Heer Z, wrijvend in zijn baard.
‘Maar hier zitten ze wel dichter op de ingrediënten,’ oppert Mevrouw K.
‘Ach… in Nederland is alles toch een uurtje rijden?’ grapt Mevrouw Z. ‘En zo is het eigenlijk maar net. Stad of provincie, het is allebei de moeite waard!’
‘Amen!’, klinkt het daarop in koor.

Conclusie: Landelijke rust, een fijne ambiance met geruisloze, soepele bediening, heerlijke wijnen en adembenemende smaken op het bord. Het is goed toeven bij Dwarswaard en Tichelaar. We hoeven er verder geen woorden meer aan vuil te maken… ga hier heen!

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone